Loyal, a káeurópai blues rock-banda

A Loyal káeurópai blues rock-banda. Erről a Káeurópáról azt gondolják, úgy van, hogy nincs, mégis elmebilincs, de sokat nem lehet ezen törpölni, mert nő alakú űr nő bennük, ami nem csoda, ha az egyéjszakás kalandokat reggel hazaküldik, miközben örökzöld rocknótákat dúdolgatnak.

A zenekar története

2012 nyarán állt néhány betűvető a kőszegi vár udvarán egy fesztiválon, és nézték, hogy pár éltesebb pasas hihetetlenül jól érzi magát a színpadon, miközben a rock örökzöldjeit tolják. Üzletember’s volt a banda neve, és tényleg üzletemberek zenéltek, nem profik, de volt benne erő és élet. Ez kell nekünk is, döntötték el, mivel mindenki gitározott, vagy legalábbis úgy tartotta magáról, hogy ő gitározik. Demeter Szilárd számára hamar kiderült, hogy Stumpf András és Megadja Gábor tényleg tudnak gitározni, nem azon a tábortűz melletti pengetős szinten űzik az ipart, mint ő, basszusgitáros viszont nem volt, így gyorsan átképezte magát négy húrra. Tavaszra dobos is került Galyas Marcell személyében, sokszoros énekescsere után állandó frontemberként leigazolták Heiser Ádámot, így született meg a Longstep nevű formáció.

A Longstep hamar befutott, már amennyire kezdő zenekar esetében lehet ilyenről beszélni, körbekoncertezték a Kárpát-medencét, 2013 őszén már az A38 Hajón készült tévéfelvétel a saját számok debütkoncertjén.

2014-ben a zenekar osztódással szaporodott, Stumpf András szélesebb zenei horizonton akart mozogni, így Demeterrel különválva megalapították a Longerstepet, ugyanakkor Demeter a  Longstep többi tagjával Loyal Apple’s Club néven továbbra a blues rock műfaján belül maradva muzsikáltak. A Longerstep egy év múlva a zenekari tagok más elfoglaltságai miatt feloszlott. A Loyal Apple’s Club tagjai pedig hiába tartották jó poénnak, hogy a rejtőjenői Hűséges Almák Klubjának tükörfordítása a nevük, rá kellett jönniük, hogy mindenki csak Loyalként emlegeti őket, hát akkor legyen Loyal, legyintettek, a lényeg, hogy zenéljünk.

A Loyal 2014 karácsonyára ajándékképen elkészített egy szamizdat-demót, nagyjából öt nap alatt  egy kis stúdióban (keveréssel együtt!) felrántottak egy CD-nyi anyagot, legyen mit adni a szeretteiknek.

2015-ben a dobos elköszönt, 2016 elején az énekestől búcsúzhatott Megadja és Demeter mint keménymag. Így alakult ki a jelenlegi formáció.

Tagok: Láng Vince – ének, Demeter Szilárd – basszusgitár, Fekecs Ákos – dob, Megadja Gábor – gitár. Többé-kevésbé állandó vendégként Antal Gábor billentyűzik.

A Loyal jelene és közeljövője

A Loyalt „felfedezte” az Anna and the Barbies is, idén tavasszal elvitték egy körre előzenekarnak, négy klubkoncerten melegítették be a közönséget. Az együttműködés egyre tartalmasabb formát kezd ölteni, az AATB gitárosa, Pásztor Sámuel vállalta a produceri munkát a Loyal készülő lemezén, már ha sikerül véglegesíteni a dalokat az AATB „Woodstock az ugaron” című nyári rajongói táborában.

A nyár mindenesetre mozgalmasnak telika torockói Double Rise Fesztivál első kiadása után, a Paksi Gasztroblues Fesztivál, majd Tusványos vendége volt a banda, de zenéltek Kapolcson, a Művészetek Völgyében is. Augusztusban erdélyi turné indul, a nemzeti ünnepet a Kolozsvári Magyar Napok visszatérő zenekaraként ülik meg, 24-én Nagyváradon a Moszkva Kávézóban, 25-én Szatmárnémetiben a Music Pubban adnak klubbulit, majd augusztus 27-én a Vásárhelyi Forgatagon lépnek föl.