Tompos Kátya

Tompos Kátya Keresztül Európán koncertje igazi kalandozás nem csak kelet és nyugat, de a különféle zenei stílusok között is. Dalok angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven. A produkció igazi kalandozás nem csak kelet és nyugat, de a különféle zenei stílusok között is.

Tompos Kátya színésznő, énekesnő orosz anya és magyar apa gyermekeként született Budapesten. Valódi neve Katalin, de mivel apai nagyanyja oroszosan Kátyának hívta, ezt választotta művésznevének. A Színház- és Filmművészeti Egyetem musical szakán végzett 2001-2005 között. Az egyetemelvégzése után 2005 és 2007 között a József Attila Színház tagja volt, majd 2007-2008-ban a Bárka Színházban szerepelt. 2008 óta a Nemzeti Színház tagja.

A Jászai Mari-díjas fiatal színésznő a Valami Amerika 2 című filmben csillogtatta meg először énektudását. A Magányos csónak című dal sokak kedvence lett. Az István a Király 2013-as előadásán Réka szerepében hódította meg a közönséget. Énekesnőként talán kevesebben ismerték eddig, pedig Tompos Kátya otthonosan mozog a dzsessz, a pop és a világzene világában is. Énekes szerepei különösen figyelemreméltók. 2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze, amely varázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig, ezt hozza el a marosvásárhelyi Kultúrpalotába is. Dalok angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven. A produkció igazi kalandozás nem csak kelet és nyugat, de a különféle zenei stílusok között is. Napjaink sokszínű Európájának izgalmas zenei lenyomata, egy olyan tükör, amelybe jól esik belenézni.

És hogy mennyire izgalmas? Képzeljék el, milyen lehet az amikor Kosztolányi és Jimi Hendrix együtt részegülnek meg egy hajnalon, Zaz pedig Cseh Tamással sétál kézen fogva, és közben a U2 szól valahonnét a távolból….

A dalokat Hrutka Róbert öltöztette megfelelő zenei köntösbe, úgy, hogy a már, már elképzelhetetlen sokszínűség mégis páratlan zenei egységgel jut el a hallgatóhoz.

Tompos Kátya augusztus 24-én, szerdán a Vásárhelyi Forgatag nyitógáláján énekel.