367 programpont, avagy számokban a fesztivál

Az augusztus 24-28. között zajlik idén a Vásárhelyi Forgatag. Az ötnapos kulturális rendezvényen idén 14 helyszínen összesen 367 programpont zajlik.

programfuzet

Ebben a kavalkádban vannak olyan programok, amelyek már a kezdetektől szerves részei a rendezvényünknek, mint a Családi Forgatag, a Téka- és Szóforgatag, vagy épp a Világtalálkozó, de az évek során alakult és nőtte ki magát például a Szféra, vagy a borudvar is, amely külön helyszínen, külön szervezőgárdával fedi le az augusztus 24-28. közötti időintervallumot.

Mindezen programpontok megvalósításában összesen 36 partnerszervezet segédkezett, és szervezőként 59-en vettek részt a programfüzet tartalmának megvalósításában.

A kézműves vásárunkban 42 termelőt, kiállítót találnak, a legkülönfélébb termékekkel: a rusztikus ruháktól a különleges ékszereken, a levendulás ajándéktárgyakon át a szalmaszálba szőtt balladákig sokféle érdekességet találhatnak majd a standokon, amelyeket idén a Vásárhelyi Forgatag új központi helyszínén a Ligetben rendeznek be, ott lelt új otthonra a Családi Forgatag, a Civil sarok, de a Ligetben és környékén szervezik meg a koncerteket is. A városi parkban már létező színpad mellett, egy hatalmas Liget sátorban és sportcsarnok előtti téren elhelyezett nagy színpadon is lesznek zenei programok.

És, hogy egy kerek számot is mondjunk, Marosvásárhely 400 éve szabad királyi város, így kicsit megpróbáltunk idén erre koncentrálni. Az egykori fejedelmi oklevél kinagyított, színes másolatát ki is állították a Kultúrpalotában, de megnyílt a Teleki Tékában a Bethlen Gábor emlékezete című kamarakiállítás, amely a 400 éves évforduló tiszteletére válogattak össze régi könyveikből. Látható lesz Borsos Tamás, a várépítő bíró kézírásos naplója, Bethlen saját aláírásával hitelesített országgyűlési végzések, kortársak és későbbi történészek értékelései. Valamint a tematikus városnéző séták közé is beékeltek egy Bethlen Gábor városa című városismereti sétát a SzóForgatag szervezői.

A 367 programpontról bővebben a www.forgatag.ro oldalon lehet olvasgatni, ahonnan le is lehet tölteni a programfüzet, hogy online lapozgassuk. Aki élőben szeretné ezt megtenni, az beszerezheti a programfüzetet a Kultúrpalota jegypénztárában, az Eldi üzleteiben, valamint a Ligetben az infósátornál a rendezvény ideje alatt.