A IV-a ediție a Vâltorii a debutat cu o gală

Miercuri seara, în cadrul unui eveniment festiv s-a dat startul Vâltorii Mureșene. Gala de deschidere care a avut loc în Palatul Culturii a fost onorată cu prezența de către Kövér László, președintele Parlamentului Ungariei, în calitatea sa de patron al evenimentului. Discursurile festive ale politicenilor au fost urmate de către concertul actriței și cântăreței premiate Tompos Kátya.

Megnyito Unnepseg Zsigmond Portik Kover Soos

La deschiderea aniversării celor 400 de ani de la declararea Tîrgu Mureșului oraș liber regesc, organizatorul principal Portik Vilmos a subliniat că trebuie să apreciem gestul Primăriei Tîrgu Mureș, care a oferit spațiile publice pentru desfășurarea Vâltorii Mureșene. Totodată, organizatorul principal i-a adresat o rugăminte președintelui Parlamentului: ”…ajutați-ne, dacă statul ungar are posibilitatea de a influența, să existe zbor direct, zilnic între acest fost oraș secuiesc și capitala Ungariei… Asta ar ușura păstrarea legăturii între familiile maghiarilor.”

”Vâltoarea, și acest an ne-a arătat, ce putere avem, dacă există unitate. Am învățat de-a lungul istoriei că numai noi putem să luptăm ca să ne câștigăm drepturile și am convingerea că din acest motiv a putut a patra ediție a Vâltorii Mureșene să intre în oraș, pentru că ne-am luptat pentru a obține această mutare” – a declarat Soós Zoltán,  organizator principal.

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsák Balázs a avertizat participanții la Vâltoare, că ”…vom avea succes numai dacă suntem curajoși și consistenți în a lupta pentru drepturile noastre și urmărim cu vigilență ceea ce se întâmplă în lume.”

Zatykó Gyula, vicepreședintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania și organizatorul Zilelor Sfântului Ștefan din Oradea, i-a încurajat pe organizatorii Vâltorii. ”Îi apreciez pe acești oameni și vreau să-i felicit, întrucât știu câtă muncă implică un asemenea eveniment” – a spus publicului prezent. Acesta a adăugat că este recunoscător, în numele tuturor organizatorilor evenimentelor maghiare, Guvernului Ungariei.

,,Acest eveniment și cele asemănătoare fac deja parte din programele maghiare din Transilvania. Participă, alături de instituțiile, trupele de dans, teatrele noastre, acele asociații culturale care duc mai departe identitatea noastră culturală” – a spus Biró Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar.

În discursul său, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș a evidențiat obiectivul Vâltorii, acela de a împărtăși valorile maghiarilor cu românii și celelalte naționalități. ”Avem ce arăta, avem cu ce ne mândri.”

14102983_1116000095140768_302434117771109815_o

 În acest an, organizatorii sunt mândri că președintele Parlamentului Ungariei, Kövér László a acceptat să fie patronul evenimentului.

”Atunci când în cadrul unor jocuri geopolitice se pune în pericol dreptul la patrie al multor cetățeni europeni, atunci putem spune că fiecare cetățean european are soarta, speranța și temerea maghiarilor din Tîrgu Mureș, adică putem spune că fiecare concetățean de-al nostru din Europa este un pic târgumureșean, numai că mulți încă nu știu asta” – a conchis Kövér László.

megnyito Tompos Katya

Piesele în limba maghiară, franceză și rusă de pe albumul ”Prin Europa” al actriței și cântăreței Tompos Kátya au răsunat în Palatul Culturii. Concertul artistei cu rădăcini rusești au emanat o putere străveche, chef de joacă, prin amestecul mai multor stiluri muzicale.

Vâltoarea Mureșeană își așteaptă vizitatorii cu un program colorat până duminică seară. În acest an, evenimentul cultural se desfășoară în 14 locații, unde se vor desfășura 367 de programe.