Calitate neașteptată la prima ediție a Concursului Transilvănean de Pălincă și Distilat

La prima ediție a Concursului Internațional de Pălincă și Distilat, organizat în comun de Vâltoarea Mureșeană și Ordinul Cavalerilor Pălincii din Transilvania,  au sosit mostre din tot Ardealul. De acum încolo, acest concurs va fi organizat în fiecare an în cadrul Vâltorii, în ultimul sfârșit de săptămână din luna august.

palinkaverseny3

Peste 30 de producători au trimis peste 100 de mostre la concursul jurizat gratuit. Acest număr a depășit așteptările, dar a dovedit necesitatea lui și a întărit convingerea organizatorilor că, în Ardeal, mulți se ocupă cu prepararea pălincii și au nevoie de un mic imbold să-și arate priceperea și creativitatea.

Juriul a fost format din membrii Ordinului: Dezső Tibor din Sfântu Gheorghe, Csípán Csaba din Sânsimion, Ambrus Levente din Dealu, Kovács Elek din Atid, respectiv Péterfi Zsolt, Somogyi Csaba și Zakariás Botond din Chibed. Munca lor a fost sprijinită de către două voluntare coordonate de către Domokos István.

Pentru jurizare, membrii au folosit un sistem de punctaj uzual în acest domeniu, prin gustarea mostrelor cu ochii legați. Juriul a ajuns la concluzia, în mod unitar, că numărul și calitatea probelor este de o calitate ridicată, mostrele sunt extrem de variate și au fost pălinci pregătite din toate fructele existente în regiune, cât și din fructe exotice. Trebuie evidențiată categoria băuturilor preparate din fructe sălbatice –  căci și acestea sunt reprezentative pentru Transilvania.

Recomandarea juriului către producători a fost să citească literatură de specialitate și să urmărească trendurile, întrucât acest domeniu a cunoscut o dezvoltare semnificativă și continuă să se schimbe, astfel ”din auzite nu se mai poate ține pasul cu nivelul de calitate așteptat”, să guste pălincă de cea mai bună calitate și să încerce să crească.

Concluzionând, prima ediție a Concursului Transilvănean de Pălincă și Distilat: există bază potrivită, pe care – putem spune cu mândrie – se poate construi.

După evaluarea juriului au fost oferite 17 medalii de aur, 27 medalii de argint și 21 medalii de bronz. Marele Câștigător, Pălinca Vâltorii 2016 a fost aleasă din cele 17 mostre medaliate cu aur, prin regustare.

Anunțarea rezultatelor: DUMINICĂ, 28 AUGUST, ORA 18, la festivitatea de premiere din Parcul Municipal unde va avea loc și defilarea Ordinului Cavalerilor Pălincii din Transilvania.