Programul MUZEULUI JUDEȚEAN MUREȘ la a IV-a ediție a VÂLTORII MUREȘENE

Expoziție Bernády György și Kada Elek
Palatul Culturii, etajul I.

Dacă dezvoltarea prosperă a Tîrgu Mureșului, de la începutul secolului 20, se datorează celor 10 ani de muncă depusă de Bernády György, în calitatea sa de primar, la fel și Kecskemét a avut ”epoca de aur” sub conducerea edilului Kada Elek. Celor doi li se datorează aspectul secesionist al localităților, fiind multiple trăsături comune, un fapt deloc ciudat, întrucât, în multe cazuri, cei doi primari au apelat la aceiași arhitecți sau specialiști. Expoziția care va fi deschisă la etajul I, în hol, în imediata apropiere a camerei memoriale a primarului Bernády prezintă planurile urbanistice generale și planurile de implementare din timpul celor doi edili.

Deschiderea expoziției: 26 august 2016, ora 17

Raze de Soare colorate – Expoziție jubiliară RÓTH MIKSA
Palatul Culturii, aripa dreaptă, etajul II.
Róth Miksa a fost fondatorul şi conducătorul celui mai cunoscut şi prolific atelier maghiar de vitralii şi mozaicuri, o artă care la răscruce de secol XIX-XX îşi trăia renaşterea. A început să prindă meseria în atelierul tatălui său, Roth Zsigmond. Printre altele a studiat vitraliile medievale din Anglia, Franţa şi Germania.
Atelierul său fondat în anul 1885 a primit numeroase comenzi datorită înfloririi industriei construcţiilor de după 1867 (compromisul Austro-Ungar), realizând ornamente pentru clădiri cu funcţie economică şi administrativă, biserici, sinagogi, săli de expoziţie, băi publice, cafenele, precum şi case private şi palate.
A utilizat într-un mod individual şi pentru prima dată în Austro-Ungaria, începând cu sfârşitul anilor 1890, noul tip de sticlă descoperit de L. C. Tiffany şi a înrădăcinat moda mozaicurilor.
Dintre lucrările sale se remarcă cele care ornează Parlamentul Ungariei, capela Szent Jobb a Palatului Regal din Buda, Academia de Muzică, Galeria permanentă de artă a Ungariei din Veneţia, sediul fostei societăţi de asigurări Gresham, Palatul Culturii din Tîrgu Mureş şi Capela din Lipótmező. Numeroase cripte şi mausolee din Cimitirul naţional de pe strada Fiume şi din Cimitirul de pe strada Kozma sunt ornate cu mozaicurile sale. A lucrat cu cei mai importanţi arhitecţi şi pictori ai epocii sale. A executat şi comenzi din străinătate precum plafonul de sticlă al Teatrului Naţional din Mexico City, proiectat de Maróti Géza (1910).
Această carieră plină de succese şi recunoaştere s-a frânt în mod tragic în urma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial: după adoptarea legii evreieşti din 1939 şi-a închis atelierul, decedând în anul 1944 în locuinţa sa.

GALERIA PERMANENTĂ DE ARTĂ CLASICĂ MAGHIARĂ
LUMINI ŞI UMBRE
– Tendinţe coloristice în pictura maghiară între 1810-1920
Palatul Culturii, aripa stângă, etaj III

 GALERIA PERMANENTĂ DE ARTĂ ROMÂNEASCĂ MODERNĂ
Palatul Culturii, aripa dreaptă, etaj III

Programul Palatului Culturii: de marți până vineri, între orele 9-18
Bilete de intrare
Adulți: 12 lei
Pensionari, studenți, elevi: 6 lei
Pentru persoanele cu dizabilități, accesul este gratuit.

 

MUZEUL DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ

Expoziția Anna. Destin de femeie în secolul XX

Evenimentele secolului al 20-lea – care au schimbat viața tradițională – sunt prezentate prin prisma rolurilor și destinelor femeii, prin principalele etape ale vieții omenești (copilărie, adolescență, mariajul, bătrânețe) și prin principalele perioade ale istoriei secolului XX (perioada interbelică, epoca comunismului, colectivizarea, perioada post-comunistă), mediul (contextul) material, economic, social, cultural și ideologic al perioadei sus-menționate.
Vizitatorul are prilejul de a cunoaște, rând pe rând, două destine, două strategii de viața a femeilor de la țară din secolul al 20-lea: (1) o fată după ce a rămas din greșeală însărcinată ajunge la periferia societății locale, iar în final ajunge la oraș să lucreze ca muncitoare în fabrica de textile; (2) o fată după ce a rămas din greșeală însărcinată încearcă să evadeze din lumea satului, devenind o scurtă perioadă servitoare la o familie bogată de la oraș, apoi revine în satul ei natal, devenind cea mai devotată agitatoare a ideii colectivizării.

Programul Secției de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș: de marți până vineri, între orele 9-16; sâmbătă, între orele 9-14; duminică; între orele 9-13.
Bilete de intrare
Adulți: 6 lei
Pensionari, studenți, elevi: 3 lei
Pentru persoanele cu dizabilități, accesul este gratuit.

 

MUZEUL DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE
Cetatea Medievală
DE LA TÂRG LA ORAŞ – ANIVERSAREA A 400 DE ANI DE LA DOBÂNDIREA TITLULUI DE ORAŞ LIBER REGAL

Cu ocazia aniversării a 400 de ani de la dobândirea titlului de oraş liber regal, Muzeul Judeţean Mureş vă invită la expoziţia intitulată „De la târg la oraş”. Expoziţia prezintă prin mijloace vizuale circumstanţele eliberării diplomei, precum şi conţinutul şi importanţa ei.

O zi alături de dr. Bones 

Expoziţia prezintă începuturile antropologiei fizice în Europa, cu o privire specială asupra teritoriului României. Vizitatorul se va putea familiariza cu principalele metode utilizate în osteologie, cu studii de caz interesante (patologie, variaţii epigenetice) și cu informaţii și activități interactive referitoare la modul în care funcționează sistemului osos.

COLECȚIE DE CERAMICĂ CONTEMPORANĂ

De patru decenii, Studioul Internațional de Ceramică din Kecskeméti Nemzetközi oferă un loc de întâlnire pentru artiștii care sosesc din toate colțurile lumii. Până la sfârșitul secolului XX, studioul a fost pilonul renașterii și casa ceramicii maghiare moderne. Până azi, Colecția de Ceramică Contemporană a devenit una dintre cele mai importante colecții ale ceramicii europene și internaționale, este moștenirea istorică a ultimilor 40 de ani de funcționare a studioului și numără circa 4.500 de lucrări, creații ale 500 de artiști din 45 de țări ale lumii.
Unicitatea acestei colecții se ascunde în faptul că fiecare lucrare a fost realizată în acest studio, iar artiștii invitați, artiștii care au lucrat aici au donat operele lor de artă cu scopul de a îmbogăți arhiva culturală a artei ceramicii.
Obiectele care vor fi expuse aici oferă o mostră din bogăția acestei colecții de importanță globală. Vom putea vedea începând de la lucrări realizate cu tehnica raku până la porțelanuri, de la obiecte arse în cuptoare electrice și până la cele arse în cuptoare cu lemn, de la forme funcționale până la abstracte.
Expoziția a fost amenajată de Kuzsel Gabriella și Steve Mattison
Deschidere: 27 august 2016, ora 10.

Programul Secției de Istorie și Arheologie din cadrul Muzeului Județean Mureș: de marți până vineri, între orele 9-16; sâmbătă, între orele 9-14; duminică, între orele 9-13.
Bilete de intrare
Adulți: 6 lei
Pensionari, studenți, elevi: 3 lei
Pentru persoanele cu dizabilități, accesul este gratuit.