Expozitii la Vâltoare

Duminică, 20 august

12.00 Să cutreierăm lumea artistică a lui Gy. Szabó Béla – expoziție
Locația: Biserica Unitariană din Piața Bolyai, Sala Dersi János
Organizator: Asociația pentru Tîrgu Mureș
Selecție din moștenirea lui Gy. Szabó Béla. Cei interesați vor putea admira munca graficianului cu ajutorul picturilor în ulei, a pastelurilor și a gravurilor în lemn

Luni, 21 august

18.00 Orașul în ilustrate – Cărți poștale cu Tîrgu Mureșul – expoziție din colecția lui László Csaba, colecționar de cărți poștale
Organizator: Asociația pentru Tîrgu Mureș
Locația: Cetatea Medievală, clădirea B
Prezintă: ??????????

19.00 Lumea de metal din Ardeal – expoziție de covoare de perete și obiecte vechi de bucătărie din colecția dr. Madaras Sándor
Organizator: Asociația pentru Tîrgu Mureș
Locația: Cetatea Medievală, clădirea B

Marti, 22 august

18.00 Confluențe – expoziție de artă plastică
Locația: Uniunea Artiștilor Plastici, Galeria Art Nouveau, la parterul Palatului Culturii
Organizator: Muzeul Județean Mureș
Pentru prima dată, la ediția din acest an a Vâltorii Mureșene, publicul interesat va putea vizita o expoziție de artă plastică care aduce în lumina reflectoarelor lucrările unor artiști contemporani. Expoziția intitulată Confluențe, organizată de Muzeul Județean Mureș, are scopul de a radiografia tendințele artei contemporane.

19.00 Gergely Erika – expoziție de pictură
Locația: Uniunea Artiștilor Plastici, Galeria Art Nouveau, la parterul Palatului Culturii

Miercuri, 23 august

17. 00 Lucrările realizate la Tabăra de creație Câmpia Mureșului – expoziție de pictură
Locația: Cetatea Medievală, Bastionul Cizmarilor
Prezintă: Czirjék Lajos – artist plastic, Nagy Miklós Kund – scriitor
Expoziția prezintă lucrări realizate la mai multe tabere de creație din Band, Berghia, Sîntioana de Mureș și Mădăraș. Pe parcursul Vâltorii cei interesați vor putea vizita taberele din Berghia și Mădăraș.

 

EXPOZITII PERMANENTE

Expoziție de steme – din lucrările artistului Novák József
Locația: Cetatea Medievală
Cei interesați vor putea cunoaște steme ale familiilor nobile din Transilvania și steme cavalerești.

Era Glaciară
Locația Muzeul de Științele Naturii, str. Horea, nr. 24
Prin bunăvoința Muzeului de Științele Naturii din Budapesta, curioșii vor putea vedea un tigru cu colți de pumnal din America de Sud, un pui de mamut, un urs de peșteră, scheletul unui lup din era glaciară, cutia craniană a unui bivol de stepă, oasele unui măgar sălbatic de stepă, ale unui leu de peșteră sau ale unei hiene.

Culorile Arcadiei – capodopere din colecția Zichy ale Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta
Locația: Palatul Culturii
Expoziția călăuzește privitorul într-o lume cu totul și cu totul aparte, oferind posibilitatea de a observa deprinderea de colecționare a uneia dintre cele mai importante familii aristocrate maghiare: Familia Zichy. Contele Zichy Edmund și fiul său, Zichy Jenő au întemeiat o colecție de artă semnificativă, atrăgând admirația publicului iubitor de artă din Viena și Budapesta. O parte din aceasta îmbogățește colecția de lucrări de pictură a Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta. Expoziția oferă o selecție din această colecție cuprinzând picturi de diverse genuri ale maeștrilor europeni din secolele XVII-XVIII.

Comori din muzeu
Locația: Sala de expoziție a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Medievală

Anna. Destin de femeie din secolul 20
Locația: Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Piața Trandafirilor, nr. 11
Evenimentele secolului al 20-lea – care au schimbat viața tradițională – sunt prezentate prin prisma rolurilor și destinului femeii, prin principalele etape ale vieții omenești (copilărie, adolescență, mariaj, bătrânețe) și prin principalele perioade ale istoriei secolului XX (perioada interbelică, epoca comunismului, colectivizarea, perioada post-comunistă), mediul (contextul) material, economic, social, cultural și ideologic al perioadei sus-menționate.
Vizitatorul are prilejul de a cunoaște, rând pe rând, două destine, două strategii de viață ale femeilor de la țară din secolul al 20-lea: (1) o fată, după ce a rămas din greșeală însărcinată, ajunge la periferia societății locale, iar în final ajunge la oraș să lucreze ca muncitoare în fabrica de textile; (2) o fată, după ce a rămas din greșeală însărcinată, încearcă să evadeze din lumea satului, devenind o scurtă perioadă servitoare la o familie bogată de la oraș, apoi revine în satul ei natal, devenind cea mai devotată agitatoare a ideii colectivizării.

Vernisaj expozițional Galeria Patrimonială a cultelor din Tîrgu Mureș
Locația: Cetatea Medievală, corp D, etaj 1.

A Forgatag Magyar Termék Nagydíj