Vâltoarea Teatrală

MARȚI, 22 AUGUST

19.00 Istoria nostră de single – spectacol teatral
Locația: G. Café
Organizator: Revista literară LÁTÓ, seria ”Drama lunară”
Scriitor/regizor: Nagy Sári. Actori: Bajkó Edina, Erőss Brigitta, Esti Norbert, Lukács Ivett Andrea.
Vedem fete tinere în căutarea unei relații, ale căror vieți se schimbă drastic la apariția unui băiat. Personajele sunt cunoscuți fără să se cunoască.

JOI, 24 AUGUST

18.00 LACRIMA LUMÂNĂRII
Locația: Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel
Organizator: Asociația Prietenii lui Sütő András, Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc
Fragmente din operele scriitorului Sütő András, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la nașterea sa. Prezintă: Kilyén Ilka și Ritziu Ilka Krisztina.

20.00 Liselotte și luna mai – tragicomedie – spectacolul Trupei Tompa Miklós a Teatrului Național din Tîrgu Mureș
Locația: Teatrul Național, Sala Mică
Organizator: Teatrul Național Tîrgu Mureș
Regizor: Harsányi Zsolt. Autor: Pozsgai Zsolt.
Liselotte este o femeie în floarea vârstei, cu un zâmbet plăcut care își așteaptă sortitul. Adică un sortit, oricine ar fi el, numai să alunge singurătatea acestei femeii ajunse la 30 de ani. Iar sortiții vin unul după celălalt în apartamentul moștenit de Liselotte: fostul coleg de școală, bărbatul cu tensiunea mare, instalatorul întârziat și așa mai departe. Dar se pare că ori bărbații nu sunt potriviți, ori Liselotte este blestemată, întrucât niciunul dintre ei nu rămâne. Liselotte însă nu se descurajează și se avântă în următoarea întâlnire. În piesă ne putem recunoaște pe noi înșine, povești de care am avut și noi parte, unele mai amuzante, altele mai triste, dar toate prezentând realitatea. Este o punere în scenă inedită pentru că rolurile unei femei și a celor 6 bărbați sunt jucate de numai 2 actori.

21.30 Antonymus Venetus – spectacol de teatru stradal
Locația: Piața Teatrului
Organizator: Asociația pentru Tîrgu Mureș
Artiști: Baczó Tünde și Alin State/Bogdan Iacob, pian: Cári Tibor, violoncel: Szabó J. Attila.
O femeie și un bărbat, marea iubire și ultima întâlnire în stradă – așa poate fi prezentată pe scurt această piesă de teatru dans, prezentată de coreografa-dansatoare Baczó Tünde, pe muzica lui Cári Tibor, bazată pe ideea Simonei Donici. Spectacolul inspirat de Anonimul venețian al lui Giuseppe Berto Anonimo și de filmul lui Enrico Maria Salerno, bazat pe această poveste, prezintă dintr-un alt unghi povestea arhicunoscută: ultima întâlnire dintre doi oameni, care s-au îndrăgostit la vârste fragede, au aflat ce este dragostea adevărată, dar viața cu incertitudinile ei i-a despărțit. Pentru o zi, ei se regăsesc și o trăiesc acea zi cu o intensitate inimaginabilă. Două personaje pasionale în Veneția, captive într-o dragoste mai presus decât moartea.

SÂMBĂTĂ, 26 AUGUST

20.00 Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte – Teatrul Național Tîrgu Mureș, Trupa Tompa Miklós
Spectacol în limba maghiară
Locația: Teatrul Național Tîrgu Mureș, Sala Mare
Organizator: Teatrul Național Tîrgu Mureș
Scenariul și regia: Radu Afrim
Tot ceea ce oamenii au trăit cândva în anii ’70 ca realitate de zi cu zi în apartamentele lor de bloc (realizarea emblematică a regimului trecut, existentă şi azi), în zilele noastre deja se consideră retro.
Blocurile de cartier – cu scările, etajele şi apartamentele lor, cu pereţii subţiri, cu vecinii şi cu copiii care-şi purtau cheia în jurul gâtului – erau un fel de furnicar omenesc, alcătuit, totodată, din vieţile particulare ale conlocuitorilor. Desigur, aceste vieţi înghesuite într-un singur bloc nu decurg fără niciun conflict… Pasărea retro… este o evocare a României anilor `70, ducându-ne (înapoi) într-o epocă în care căminele erau apartamente repartizate, în care casetofonul era articol de lux, iar expresiile ecologic şi depresie nu făceau parte din vocabularul zilnic.

Veniturile realizate din vânzarea biletelor vor fi virate în contul Mihaelei Oltean, pentru cunoscuți Mela, actriță a Trupei Liviu Rebreanu, care suferă de o boală foarte gravă. Costurile tratamentului sunt foarte mari, astfel că orice sprijin este binevenit. Donații se pot face în contul:
OLTEAN MIHAELA FLORINA
Raiffeisen Bank
RO08 RZBR 0000 0600 1934 9712 (LEI)
RO78 RZBR 0000 0600 1934 9713 (EURO)

DUMINICĂ, 27 AUGUST

Locație: Parcul Municipal
Organizator: Teatrul Național Tîrgu Mureș, Trupa Tompa Miklós

12.00 Întâlnește-te cu actorii tăi preferați!
Întâlnirea Trupei Tompa Miklós cu publicul, pe tema pieselor Liselotte și luna mai, respectiv Pasărea Retro și a debutului noii stagiuni.

19.00 Ernella în vizită la Farkas – spectacol de teatru de apartament
Organizator: Asociația pentru Tîrgu Mureș
Locația: Casa Teleki-Köpeczi
Regizor: Hajdu Szabolcs
Ernella, Albert și fiica lor de 10 ani, Laura, acum un an, în speranța unui trai mai bun părăsesc țara, dar, după ce nu se descurcă în Scoția, se reîntorc acasă. În toiul nopții apar la ușa surorii Ernellei, Eszter. Față de Ernella și familia ei, Eszter, soțul, Farkas, și fiul de 5 ani, Brúnó duc un trai de viață mai bun. Cele două familii nu s-au înțeles niciodată, cel puțin așa simte Eszter, pentru că Ernella o vizitează cu plăcere pe sora ei, deși niciodată nu există consens între ele. Întrebarea este cât se vor mai suporta cele două familii care sunt obligate să conviețuiască în apartamentul închiriat al lui Eszter.

Gândurile lui Hajdu Szabolcs despre piesă:
„Încercăm să vorbim despre noi. Despre dorințele noastre, incertitudinile noastre și anxietatea noastră. Despre zilele noastre cotidiene, despre familie, copii, părinți. Poate, dacă vorbim despre noi, vorbim și despre alții. Nu suntem speciali. Problemele noastre sunt asemănătoare. Aceste probleme sunt în jurul nostru, numai trebuie să le conștientizăm și să vorbim despre ele. Prin filme, în scrisori, în stația de autobuz, nu contează. Acum, în teatru. Să ne povestim unul celuilalt.”

A Forgatag Magyar Termék Nagydíj