Vâltoarea la Biblioteca Teleki-Bolyai

Organizator: Asociația pentru Tîrgu Mureș

21. august, luni

20.00 Concert Eztán – Biblioteca Teleki-Bolyai
Trupa folk Eztán din Transilvania dorește să readucă în prim plan bijuterii ale muzicii populare și să ne facă să ne îndrăgostim de aceste comori culturale maghiare. Piesele lor sunt reinventate cu ajutorul ritmurilor de muzică clasică. Membrii trupei: Asztalos Zsolt – instrumente de percuție, Ila Gábor – instrumente muzicale cu claviatură, Molnár Ede – chitară și voce, Ritziu Ilka-Krisztina – voce.

22. august, marți

Locația: Biblioteca Teleki

10. 00 Palatul nobiliar și lăcașul științelor – plimbare tematică în limba maghiară în Biblioteca Teleki-Bolyai vom putea cunoaște istoria clădirii, destinația de odinioară și din prezent și vom putea afla despre viața de zi cu zi a foștilor locatari.
între orele 11:00-13:00 – Vizită ghidată și pedagogie muzeală la expoziția temporară Femina semper (activitatea este recomandată persoanelor peste 10-12 ani) – în limba maghiară
între orele 13:00-15:00 – Ghidaj și activitate de pedagogie muzeală la expoziția temporară Femina semper (activitatea se recomandă persoanelor peste 10-12 ani) – în limba română
20.00 Concert – Cári Tibor & Sânziana Tarța
Voce: Sânziana Tarța, pian: Cári Tibor, acordeon: Ilko Gradev, vioară: Carmen Paulescu, violoncel: Szabo J. Attila, contrabas: Adrian Munteanu
“Muzica teatrului” este un proiect independent, inovativ care dorește să aducă ceva nou în promovarea muzicii de teatru. Spectacolele teatrale din România nu pun mare accent pe importanța muzicii în piesele de teatru. Excepțiile sunt puține și printre ele se numără și proiectul ”Muzica teatrului”. Spectacolul transmite acest mesaj puternic și dorește să-i convingă pe participanți de valoarea și importanța muzicii teatrale.
La acest concert sunt incluse în program bucăți muzicale din diverse piese, pentru care versurile au fost scrise de Cári Tibor. Se regăsesc piese românești, maghiare, sârbești, engleze, germane. Spectacolul a fost deja prezentat în România, Ungaria, Franța, la mai multe festivaluri teatrale, muzicale și de artă contemporană, precum și la alte evenimente culturale.

23. august, miercuri

Biblioteca Teleki-Bolyai

10. 00 Palatul nobiliar și lăcașul științelor – plimbare tematică în limba maghiară în Biblioteca Teleki-Bolyai. Vom putea cunoaște istoria clădirii, destinația de odinioară și din prezent și vom putea afla despre viața de zi cu zi a foștilor locatari.
18.00 Nagy József: Regimente secuiești pe frontul din Galicia din 1917. Speranța victoriei în al treilea an al primului război mondial

20.30 Concert – Santa Diver
Trupa Santa Diver a fost înființată în 2006 de către violonistul Kézdy Luca și compozitorul Szesztay Dávid, care cântă la nenumărate instrumente. Al treilea membru al trioului, Szegő Dávid s-a alăturat trupei în 2015. Cei trei instrumentiști cu personalități diferite au reușit să creeze un stil inedit, cu influențe de jazz și world music. Al doilea album, „Santa Diver” a fost lansat în mai 2013 cu ajutorul casei de discuri NarRator Records.
Organizator: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

24. august, joi

Locația: Biblioteca Teleki

10. 00 Palatul nobiliar și lăcașul științelor – plimbare tematică în limba maghiară în Biblioteca Teleki-Bolyai. Vom putea cunoaște istoria clădirii, destinația de odinioară și din prezent și vom putea afla despre viața de zi cu zi a foștilor locatari.

între orele 11:00-13:00 – Tiară, batic, coroniță – confecționarea unei tiare din coli de hârtie. În acest timp băieții ilustrează cărți de joc.

16.00 Puncte de erupere: necesitățile pieței forței de muncă și educația
Invitați:
Dr. Vadvári Tibor, profesor universitar, prodecan, primarul orașului Zalaegerszeg
Dr. Dávid László, profesor universitar, rector Universitatea Sapientia
Dr. Kolozsváry Zoltán, profesor universitar, director executiv Plasmaterm
Molnár Gábor, întreprinzător, AAGES
Moderator: Fülöp Loránd

20.00 Concert Koszika & The Hotshots

22.00 Human places – filmul documentar al lui László József
Precum fiecare om, și fiecare oraș are propria lui față. Precum fiecare oraș, așa și fiecare om are spațiul său. Aceste ”spații umane”, câteodată, se împletesc, se înnoadă. Filmul a fost realizat în Tîrgu Mureș, în decursul unui an și prezintă relațiile dintre oamenii care trăiesc aici. Povestea se compune din observațiile, mici scene din viața de zi cu zi. După proiecție va avea loc o discuție liberă despre film. László József și-a obținut diploma la Secția Cinematografie, Fotografie, Media din cadrul Universității Sapientia Cluj-Napoca. Lucrarea lui de diplomă, filmul ”Autóstop” a câștigat marele premiu la Festivalul AXN din Ungaria, iar filmul ”A fej” (Capul), realizat la un workshop de film, a ocupat primul loc la Festivalul Internațional de Scurt-Metraje Trés Court.

25. august, vineri

Locația: Biblioteca Teleki-Bolyai

10.00–18.00 Târgul cărților istorice (Parcul Municipal)
16.00 Locul Ardealului în mass-media de limba maghiară din zona intra-carpatică
Invitat: Sitkei Levente, realizatorul unei rubrici de politică externă, Magyar idők
Bodzsoni István, director Pannon RTV, Szabadka
Csinta Samu, jurnalist
Pataky István, redactor șef, Vásárhelyi Hírlap
Moderator: Jakab Orsolya

18.00 Prezentarea turei – Tura de performanță in memoriam Teleki Samu în Munții Gurghiu – prezintă: Pánczél Tibor
Organizator: Societatea Carpatină Ardeleană

26. august, sâmbătă

Locația: Parcul Municipal

10.00–18.00 Târgul cărților istorice
11.00–15.00 Sculptit, pinxit – gravură în ipsos, colorarea reproducerilor din cărți vechi – activitate pentru copii, în limba maghiară și română

17.00 Iartă-mă Ginsberg – Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național Tîrgu Mureș povestește cu poetul Markó Béla
Locația: Biblioteca Teleki-Bolyai
Organizator: Asociația pentru Tîrgu Mureș
„Poezia lui Markó Béla este precum ecranul unui senzor care calculează nivelul energiei comunității și ceea ce arată nu este de bine. Comoditatea, renunțarea, fără pretenții, vanitate prostească. Și totuși e galant și astfel induce în eroare – Kelemen Ármin Attila: Cum este când o națiune a obosit?” (Transindex.ro)

18.00 Prezentarea turei – Paznicii Scaunului Domnului – prezentarea lui Ősz István-Béla
Locația: Biblioteca Teleki-Bolyai

27., august, duminică

Locația: Parcul Municipal

10.00–18.00 Târgul cărților istorice
16.00 Stil și limbaj uzual în discursurile publice. Cum pot contribui la îmbunătățirea relațiilor româno-maghiare și maghiaro-române?”
Invitați:
Marius Libeg, director Punctul
Ioan Chiorean, realizator emisiune Radio Tîrgu Mureș
Ligia Voro, senior editor Zi de Zi, redactor șef Transilvania Business
Gáspárik Attila, director Teatrul Național Tîrgu Mureș
Karácsonyi Zsigmond, redactor șef Népújság
Moderator: Rákóczi Kinga

18.00 Prezentarea turei – Pelerinaj și nu numai pe Drumul Mariei – prezentarea lui Szilágyi Eszter
Locația: Biblioteca Teleki-Bolyai

A Forgatag Magyar Termék Nagydíj