Időpont
vasárnap, aug. 27.
10:00-18:00
Helyszín
Vár, Történeti és Régészeti Múzeum
(Marosvásárhelyi vár)

A kulcsos város – várostörténeti kiállítás

A helytörténeti kiállítás a 17. századi Marosvásárhely történetébe nyújt bepillantást, a város életének átalakulásokkal és konfliktusokkal tarkított átmeneti korszakába. Ez az időszak a modern Marosvásárhely születésének a kezdete, amikor eldőlt, hogy a város új fejlődési pályára áll, kiszakad a széki kötöttségből, és megindul a városiasodás, majd az ezzel járó polgárosodás útján.

A kiállítás mintegy 120 négyzetméteren, tematikus modulok révén tárja a látogatók elé a kora újkori vásárhelyiek életének különböző aspektusait, a település kiteljesedő önkormányzatiságának intézményeit, a gazdasági életét mozgató céhes intézményrendszert, társadalmát, anyagi kultúráját, gasztronómiai szokásait. A korszakot egyéni sorsok segítségével, két élettörténet felvillantásával kívánjuk közelebb vinni a látogatókhoz: Sárdi Katalin „boszorkánypere” mentén a kor hangulatát, a közigazgatással egybefonódott igazságszolgáltatást, Nagy Szabó Ferenc életútján keresztül pedig a városi polgárrá válás folyamatát, egy polgár lehetőségeit, karrierútját kívánjuk bemutatni.

A mai látogató számára a több évszázada történt események vélhetően kuriózumként hatnak, a kiállítás azonban rávilágít arra, hogy a különböző folyamatokat érdemes történelmi távlatokban vizsgálni, így nagyobb eséllyel ismerhető és főként érthető meg egy közösség, egy város fejlődéstörténete, társadalmi életének (át)alakulása.

A kiállítás a múzeum várbeli épületének földszintjén található, a Forgatag ideje alatt látogatható péntektől vasárnapig 10.00–18.00 óra között.