Időpont
péntek, aug. 25.
Egész napos
Helyszín
Kultúrpalota, előcsarnok
(George Enescu utca 2. szám)

„Átröpülök hosszában hazámon” – tablókiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából

A Petőfi200 (egy buszban berendezett kiállítás) koncepcióját adaptáló vándorkiállítás az irodalmi fősodorban mindössze öt évet eltöltő, dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek és kontextus mentén ismerhetik meg az érdeklődők Petőfi Sándort.

Tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers képezi a kiállítás gerincét. A tárgyak az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg – elindulva a költő első nyilvános arcképétől az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig –, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt felidéznek tíz jól ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is. A tematikai csomópontok örök érvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a látogató személyes élethelyzeteihez, problémáihoz is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából válogatott kiállítás a Kultúrpalota előcsarnokában látogatható a Forgatag ideje alatt.