Időpont
péntek, aug. 25.
17:00-18:00
Helyszín
Gemma Book Café
(Bolyai utca 10. szám)

Bodor Anikó – MINI KIÁLLÍTÁS A GEMMÁBAN (megnyitó)

Bodor Anikó az egyik legsokrétűbb képzőművészeti műfaj, a grafika kiváló képviselője a magyarországi művészeti szcénában.

A  „tömeg” („mass”) visszatérő motívuma kiállított sorozatoknak: keserű társadalmi üzenetet hordoz. Az élmény kiváltásához tagadhatatlanul hozzájárul a műhelytitoknyi tény, itt bizony számos áttételes újra fogalmazás; a manuális egyediséget és a mechanikus véletlenek találkozásait láthatjuk.

Bodor Anikó alkotásaira korábban nem volt jellemző az emberi alak ábrázolása,  most azonban rátalált pár centis tömegembereire, azok változatos, szuggesztív bemutatásának lehetőségére. Kiindulópontja ebben az esetben is a való,  a hétköznapjainkat meghatározó élet-események.

Ezek a tömegemberek őszi falevelekként szétszórva a papíron, a síkban, többnyire alakzatokat formáznak, ahogy mennek, mozdulnak, pontosabban a kimerevített pillanatban mutatják magukat felül és oldalnézetből.

Ha az avantgárdra hivatkozunk –  a Duchamp-i gondolatot folytatva, a jó művet mindig a befogadó fejezi be.

Hudra Klára művészettörténész

 

Bodor Anikó:

A marosvásárhelyi Képzőművészeti Gimnáziumban érettségizik, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képző- és Iparművészeti Egyetemen végzi tanulmányait grafika szakon.

Tagja a: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), Magyar Grafikusművészek Szövetségének (MGSZ), MAMÜ Képzőművészeti Csoportnak, Folyamat Társaságnak és Magyar Elektrográfiai Társaságnak (MET).

1982 óta Budapesten él és alkot.