Időpont
péntek, aug. 25.
10:00-18:00
Helyszín
Vár, Történeti és Régészeti Múzeum
(Marosvásárhelyi vár)

Korok, elitek és fegyverek – fegyvertörténeti kiállítás

A Maros Megyei Múzeum Régészeti osztálya által szervezett kiállítás a különböző korszakok fegyvereinek és hadi felszereléseinek fejlődését mutatja be az őskortól a legújabb korig. A kiállított tárgyakkal szoros összefüggésben, a tárlat a mindenkori harcosok társadalmi helyét és rangját is megjeleníti, a katonai elit ugyanis igen gyakran az arisztokrácia soraiból került ki. A gyűjteményben található legismertebb és legjelentősebb tárgyak is szerepelnek a kiállításon: a marosfelfalusi fibula, a dédabisztratelepi aranygyűrű, a mezőmadarasi és erdőszengyeli dák kincsek stb. Az említett tárgyak azon túl, hogy a katonai elitek jelenlétét bizonyítják, formailag eltérnek az egyszerű fegyvertípusoktól, gyakran inkább műalkotásoknak tekinthetők.

A Korok, elitek és fegyverek a Régészeti osztály rendhagyó tárlata, amelyben a látogatók, a múzeum gyűjteményéből származó több mint 500 tárgy által a fegyverek világába és történetébe kapnak betekintést.

A kiállításban a látogatók a katonai felszerelés bizonyos típusait felpróbálhatják, illetve egyes fegyvertípusokkal testközelből is megismerkedhetnek.

A kiállítás a múzeum várbeli épületében található, a Forgatag ideje alatt látogatható péntektől vasárnapig 10.00–18.00 óra között.