Időpont
csütörtök, aug. 24.
18:00-20:30
Helyszín
Kultúrpalota - nagyterem
(George Enescu utca 2. szám)

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG és a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarának koncertje

A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara lép fel a 10. Vásárhelyi Forgatag megnyitó ünnepségén, mely ebben az évben újra a város emblematikus épületében, a Kultúrpalotában lesz megtartva augusztus 24-én, csütörtökön 18 órától.
A határon túli magyar zenészekből álló szimfonikus zenekar megalakulása Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, a régizene kiemelkedő mai szakértőjének nevéhez fűződik.
A kezdeményezés célja az volt, hogy erkölcsi támogatást nyújtson a legkiválóbb határon túli magyar zenészeknek és erősítse az itthoni és külhoni magyarok nemzeti összetartozásának érzését; egyúttal kifejezze a határon túli magyar muzsikusok elismertségének és megbecsülésének szükségességét. A legalább 85%-ban határon túli magyarokból álló „alkalmi” együttes a Trianon által elszakított nemzetrészek szimfonikus zenekarainak magyar zenészeit gyűjti össze: hangversenyeik a nemzeti összefogás kiemelkedő kulturális eseményei.
A hosszú tervezést követően első alkalommal a 2017-es Kodály-emlékév keretében vált lehetővé az együttes megalakulása, 2018-ban pedig a Nemzeti Összetartozás Ünnepi eseményeként adott hangversenyt az Országházban. 2019-ben három koncertes hangversenykörútra indult a társulás: vidéki helyszíneken, Pécsett és Szegeden a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben és az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án pedig Kolozsvárott, a X. Magyar Napok rendezvény díszhangversenyét adta a Határon Túli Zenészek Szimfonikus Zenekara. 2020-ban a világméretű járvány sajnos ellehetetlenítette a hangversenyek megszervezését, de 2021. évtől az együttes hét hangversenyt is adott: országszerte három helyszínen, valamint a hagyományt folytatva Szabadkán, Újvidéken valamint Szatmárnémetiben.
Ebben az évben a 10. születésnapját ünneplő Vásárhelyi Forgatagra érkezik a zenekar, melynek tagjai között marosvásárhelyi zenészek is vannak.
Ünnepi műsorukban Haydn, Beethoven és Mozart műveit hallhatja majd a nagyérdemű Vashegyi György karmester vezénylésében.