Időpont
péntek, aug. 25.
18:00-19:00
Helyszín
Vár, Könyvudvar
(Marosvásárhelyi vár)
Típus
TékaForgatag

Mentor Könyvek könyvbemutató

Csepreghy András – Csepreghy Henrik: A néhai Marosvásárhely. Volt egyszer egy város c. kötetének bemutatója. A szerzőpárossal Király István, a kiadó vezetője beszélget. 

Csepreghy András szenvedélyes gyűjtő. Igazi műgyűjtő. Tulajdonképpen ugyanúgy művészi értékeket gyűjt, mint akik képzőművészeti alkotásokra, régiségekre, történelmi ereklyékre szakosodtak: korabeli fotókat, rajzokat, olykor száz évesnél is régebbi, „sorozatgyártásra” ítélt műalkotásokat. A szerző tisztában van gyűjteményének értékével. És nem tagadja, hogy büszke rá. Azt sem, hogy e kincs összegyűjtése nem kis erőfeszítésébe került. Marosvásárhelyre összpontosult gyűjtési szenvedélye. És minden lehetségest megtett azért, hogy valamennyi, a városról megjelent képeslap birtokába jusson. Mert ez a város már nem az a város, ami mindenestől a miénk volt, amelyben úgy éreztük magunkat otthon, hogy nem kellett arra gondolnunk, meddig tűrnek még meg benne. Mert az a város, a miénk volt az igazi. S minden, ami ma még érték benne, az hozzánk, a szüleinkhez, nagyszüleinkhez kötődik. Erről szól ez a könyv.

Az itt közreadott 194 lapnak külön-külön megvan a maga kis története, amelyet a szerzők elmesélnek, s amelyek – a képek látványán túl is – érdekfeszítővé teszik ezt a közkincsnek szánt foto- és képeslapgyűjteményt.