Időpont
vasárnap, aug. 27.
10:00-20:00
Helyszín
Vár, Folkudvar
(Marosvásárhelyi vár)

Népi motívumok festése fára gyerekeknek és felnőtteknek Bakó Mónikával

Bakó Mónika:

Jobbágytelkén, szülőfalumban nevelkedtem és jelenleg Marosvásárhelyt élek.

Már gyerekkorom óta vonzódom a rajzoláshoz. Mindig szerettem játszani a színekkel, árnyalatokkal.

2019- ben kezdtem el bútorfestéssel foglalkozni, kezdetben egyénileg, majd egyre több képzésen vettem részt, itthon Erdélyben, valamint Magyarországon. A képzések során lehetőségem nyílt egyre több tájegység elsajátítására.

 

Az igazi áttörést a templomkazettás alkotások hozták meg. Számomra új kihívást jelentett, hiszen egy összetettebb kidolgozással ismerkedtem meg,  amely egy teljesen új világot tárt elém.

2020- ban már egy alkotótábor keretében részt vettem a lökösházi templom egyik karzat mellvéd táblájának a megfestésében, amelyet a szakmai zsűri HMR (Hagyományos Mester Remek) minősitésben részesített.

2021-ben az Élő Népművészetre beadott alkotásaimat az Országos Népművészeti Kiállitás zsűrije, bronz oklevélben részesitette.

Alkotásaimat a régi mesterek munkáiból merítem, azokat újragondolva a modern kor igényeihez igazítva úgy festem meg, hogy megőrizzem a hagyományos szerkezetét.

Nagy hangsúlyt fektetek a folyamatos képzésre, szeretem a kihivást és szeretném átadni mindazt a tudást azoknak, akik szeretnék tovább éltetni és megőrizni tisztán azokat a hagyományos motivumokat, amelyet az őseink ránk hagytak, hiszen:  

„A tanító és a tanítvány együtt hozzák létre a tanítást!” „

A kézműves foglalkozás során kis fadarabokat (pl. kulcstartónak, medálnak, poháralátétnek valót) festünk meg és díszítünk népi motívumokkal. A festéshez akrillfestéket használunk, amit sajnos nem lehet a ruhából kimosni, ezért ajánlott játszóruhába jönni, vagy festőköpenyt, pólót hozni (bár néhány kötényt tudunk biztosítani). 

A foglalkozás korhatár nélküli ugyan, de 7 évnél kisebb gyerekeket csak kísérővel tudunk fogadni. Bátorítjuk a felnőtteket, hogy ők is ecsetet ragadjanak, és néhány órára elmerüljenek az alkotás színes világában!

 

Ebédszünet: 14.30-15.30 között