Gálával kezdődött a IV. Vásárhelyi Forgatag

Szerdán este ünnepi műsor keretében kezdetét vette a Vásárhelyi Forgatag. A kultúrpalotában zajló megnyitó gálát megtisztelte Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, mint a rendezvény fővédnöke. A politikusok ünnepi beszédét a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő Tompos Kátya koncertje követte.

Megnyito Unnepseg Zsigmond Portik Kover Soos

A 400 éves Szabad Királyi Város ünnepének kezdetén Portik Vilmos főszervező hangsúlyozta, hogy értékelnünk kell Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának gesztusát, miszerint a Liget tereit átengedte a Forgatagnak. Ugyanakkor a főszervező egy kérést is megfogalmazott a magyar országgyűlés elnökének:,,…segítsen, hogyha a magyar államnak van erre hatása, hogy az egykori székely fővárost a magyar fővárossal egy órás repülőút kösse össze mindennapi rendszerességgel… Ez ugyanis megkönnyítené a magyar-magyar családok közt a kapcsolattartást.”

,,A Forgatag és ez az év megmutatta nekünk azt, hogy milyen erőnk van, ha van egység, összefogás. Azt megtanultuk a történelem során, hogy jogainkat csak magunknak tudjuk kivívni és meggyőződésem, hogy a IV. Vásárhelyi Forgatag is azért tudott bejönni a városba, mert kivívtuk magunknak”  – fogalmazott Soós Zoltán főszervező.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs arra figyelmeztette a Forgatag közönségét, hogy ,,…sikeresek úgy leszünk csak, ha bátrak és következetesek leszünk a jogainkért folytatott közdelemben és éber figyelemmel követjük azt, ami a világban zajlik .”

Zatykó Gyula az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, a nagyváradi Szent László Napok főszervezője a Forgatag szervezőit bíztatta. ,,Becsüljék meg jól ezeket az embereket és gratulálok nekik, hiszen tudom milyen munka folyik egy ilyen rendezvény körül” – szólt a közönséghez. Hozzátette, hálás a magyar kormány támogatásáért az összes magyar napok szervezői nevében.

,,Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények ma már beépültek az erdélyi magyar programok közé. Felsorakoznak intézményeinkhez, színházainkhoz, táncegyütteseinkhez azok a kulturális egyesületek, amelyek kulturális identitásunk megőrzésének hordozói” – mondta el Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke.

Péter Ferenc, Maros Megye tanácsának elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Vásárhelyi Forgatag célként tűzte ki azt, hogy megmutassuk értékeinket a velünk együtt élő románok és a más nemzetiségű közösségeknek: ,,Van, mit megmutatnunk, van mire büszkék legyünk.”

14102983_1116000095140768_302434117771109815_o

Idén büszkeséggel tölti el a Forgatag szervezőit, hogy a magyar országgyűlés elnöke, Kövér László elvállalta a rendezvény fővédnökségét. ,,Amikor geopolitikai játszmák közepette valamennyi európai ember szülőföldhöz való joga kerül veszélybe, akkor talán elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen minden európai polgárnak kijut a marosvásárhelyi magyar sorsból. Azaz elmondhatjuk, hogy minden európai polgártársunk egy kicsit vásárhelyi is csak nem tud róla„ –  összegzett a fővédnök, Kövér László.

Tompos Kátya színésznő, énekesnő Keresztül Európán című albumának dalai magyarul, franciául, oroszul csendültek fel a Kultúrpalotában. Az ősi erő, a játékosság, színes zenei világ, műfajok keveredése jellemezte a félig orosz származású művésznő koncertjét.

megnyito Tompos Katya

A Forgatag rendezvénysorozata vasárnapig várja színes programkínálattal az érdeklődőket.  Az ötnapos kulturális rendezvényen idén 14 helyszínen összesen 367 programpont zajlik.