Állandó kiállítások

Márton Áron-kiállítás
Helyszín: Liget
A Márton Áron-emlékév keretében született meg az a kültéri kiállítás, amely a püspök munkásságát és eszmerendszerét mutatja be tőle vett és róla szóló idézeteken keresztül. A kiállítás nyolc tablója más-más nézőpontból világítja meg Márton Áron életét és korát.

A Maros Megyei Múzeum állandó kiállításai

Megszínesített napfény – ROTH MIKSA jubileumi kiállítás
Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet

Róth Miksa a 19-20. század fordulóján megújuló üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Apja, Roth Zsigmond műhelyében kezdte tanulni a mesterséget. Többek közt Angliában, Franciaországban és Németországban tanulmányozta a középkori üvegfestményeket. 1885-ben alapított műhelye a kiegyezés (1867) utáni nagy építkezéseknek köszönhetően számos megrendelést kapott. Gazdasági és közigazgatás funkciót betöltő épületek, templomok, zsinagógák, kiállítási termek, fürdők, kávéházak, magánházak és bérpaloták díszítése készült műhelyében.
Az 1890-es évek végétől az Osztrák-Magyar Monarchiában elsőként és egyéni módon alkalmazta a L. C. Tiffany által felfedezett új üvegfajtát, s meghonosította a mozaikkészítést is. Kiemelkedő munkái közé tartozik többek közt az Országház, a királyi palota Szent Jobb kápolnája, a Zeneakadémia, Magyarország velencei Állandó Műcsarnoka, az egykori Gresham Biztosító székháza, a marosvásárhelyi Kultúrpalota és a lipótmezei kápolna. A Fiumei úti Nemzeti Sírkert és a Kozma utcai temető számos sírboltját, mauzóleumát díszítik mozaikjai. A kor legjelentősebb építészeivel és festőivel dolgozott együtt. Külföldi megrendeléseket is teljesített: műhelyében készült például a mexikói Nemzeti Színház Maróti Géza tervezte üvegmennyezete (1910). A sikerekben, elismerésekben gazdag életpálya a második világháború kitörésével tragikus fordulatot vett: az 1939-es zsidótörvény megjelenése után bezárta műhelyét. 1944-ben, otthonában halt meg.

Árnyak és fények – Klasszikus magyar művészeti galéria
Festészeti irányzatok a magyar képzőművészetben 1810 – 1920 között
Helyszín: Kultúrpalota, bal szárny, III. Emelet

Modern román művészeti galéria
Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, III. Emelet

A Kultúrpalota nyitva keddtől vasárnapig 9-18 óráig
Látogatás/jegyárak:
Felnőtt: 12 lej
Nyugdíjasok, diákok, egyetemisták: 6,00 lej
Fogyatékkal élők számára ingyenes

Anna. Asszonysors a XX. században néprajzi kiállítás
Helyszín: Néprajzi és Népművészeti Múzeum, Rózsák tere 11. szám
A 20. század hagyományos életvilágokat megváltoztató történéseit az asszonyi szerepek és sorsok keresztmetszetében mutatja be, az emberi élet egyes pontjain (gyerek, nagylány, férjezett nő és idős asszony), illetve a történelem kiemelt szakaszain (két világháború közti falu és város, kollektivizálás, kommunizmus, rendszerváltás) egyetlen szereplő szemszögén keresztül nyit rálátást a kor társadalmi, tárgyi és ideológiai környezetére.
A látogató a 20. századi asszonyok két jellemző életútját járja be külön-külön: a lánygyermekből megesett leány, majd a társadalom peremére szorult asszony válik, aki végül szövőgyári munkás lesz; illetve a lánygyermekből megesett leánnyá, rövid ideig városi szolgálóvá, majd falura hazakerülve a kollektivizálás agitátorává vedlő nő sorsát ismeri meg.

A Maros Megyei Múzeum Néprajz és népművészeti osztályának programja: keddtől péntekig 9-16 óráig, szombaton 9-14 és vasárnap 9-13 óráig.
Látogatás/jegyárak:
Felnőtt: 6 lej
Nyugdíjasok, diákok, egyetemisták: 3,00 lej
Fogyatékkal élők számára ingyenes.

Székelyvásárhelytől Marosvásárhelyig. A szabad királyi városi cím 400. évfordulója
Helyszín: a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete
A szabad királyi városi cím odaítélésének 400. évfordulója alkalmából a Maros Megyei Múzeum időszakos kiállítása Székelyvásárhelytől Marosvásárhelyig címmel. A kiállítás a kiváltságlevél kibocsátási körülményeit, tartalmát és jelentőségét járja körbe képi eszközök segítségével.

Egy nap dr. Csonttal
Helyszín: a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete
A kiállítás bemutatja a fizikai antropológia megalapítását Európában, különös tekintettel Románia területére. A látogató bepillantást nyerhet az osteológia fontosabb kutatási módszereibe, illetve megismerhet kiemelt patológiás eseteket és a csontvázrendszer hihetetlen képességeit.

A Maros Megyei Múzeum Történelem és régészeti osztályának programja: keddtől péntekig 9-16 óráig, szombaton 9-14 és vasárnap 9-13 óráig.Látogatás/jegyárak:
Felnőtt: 6 lej
Nyugdíjasok, diákok, egyetemisták: 3,00 lej
Fogyatékkal élők számára ingyenes.

Egyházi építészet és díszítőművészet Marosvásárhelyen
Helyszín: Marosvásárhelyi Bolyai téri Unitárius templom Dersi János terem
Design: Novák József
Fotó: Plájás István

 

Megnyitók

Augusztus 25., csütörtök

18.00 A  Mezőmadarasi Művésztelep tárlatmegnyitója
Helyszín: a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete
A Mezőmadarasi Képzőművészeti Alkotótábor 15 éve működik. Az utóbbi öt évben több, mint 50 külföldi és hazai művész alkotott, amelynek eredményeképpen több száz munka született. A kiállítás és a tábor szervezője a Maros Mezőségi Művésztelep és Czirjék Lajos. Az elmúlt öt év anyagából egy katalógus is készült, ami a kiállítással együtt Nagy Miklós Kund művészeti író mutat be.

17.00 Az aranykor polgármesterei és a szecesszió Bernády György és Kada Elek kiállítás megnyitója
Helyszín: Kultúrpalota, I. emelet
Míg a 20. század elején Marosvásárhely nagyívű fejlődését Bernády György tízévnyi polgármestersége tette lehetővé, addig Kecskemét is hasonlóképpen az „aranykorát” élte Kada Elek polgármesternek köszönhetően. A két település ekkor nyerte el szecessziós arculatát, kialakításukban számos közös vonás ismerhető fel, ami nem meglepő, hiszen a polgármesterek sok esetben ugyanazokat az építészeket, művészeket foglalkoztatták. A két elöljáró városrendezési terveit és megvalósításait mutatja be a Bernády-emlékszoba és az előtte lévő folyosón elhelyezett pannós kiállítás.

 

Augusztus 27., szombat

10. 00 Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Kortárs kerámiagyűjtemény  – kiállításmegnyitó
Helyszín: a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete
A Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió közel négy évtizede biztosít inspiráló találkozóhelyet a világ különböző szögleteiből érkező alkotóművészek számára. A huszadik század végére a stúdió a modern magyar kerámia újjászületésének mozgatórugójává, bölcsöjévé vált. A Kortárs Kerámia Gyűjtemény mára az európai és nemzetközi kerámia egyik kiemelkedő gyűjteményévé nőtte ki magát, nagyon fontos történelmi hagyatéka a stúdió első 40 évének, és ma a világ 45 országából érkezett több mint 500 művész által készített közel 4000 műalkotást foglal magába. E gyűjtemény egyedisége abban rejlik, hogy minden egyes darabja a Stúdióban készült, és az ide meghívott, itt alkotó művész adományozta a stúdiónak azzal a szándékkal, hogy a világ kerámiaművészetének kulturális archívumát gazdagítsa. A most kiállított tárgyakat  egy ízelítőt adnak ennek a globális jelentőségű gyűjteménynek a gazdagságából, a raku technológiával készült alkotásoktól a nemes porcelánig, az elektromostól a fatüzelésű kemencében égetettig, a funkcionális formáktól a figurális ábrázolásokig, felvonultatva a felületkezelés és ábrázolási módok széles skáláját.
A kiállítást rendezte: Kuzsel Gabriella és Steve Mattison

A Maros Megyei Múzeum Történelem és régészeti osztályának programja: keddtől péntekig 9-16 óráig, szombaton 9-14 és vasárnap 9-13 óráig.
Látogatás/jegyárak:
Felnőtt: 6 lej
Nyugdíjasok, diákok, egyetemisták: 3,00 lej
Fogyatékkal élők számára ingyenes.