4. Marosvásárhelyiek Világtalálkozója

vilagtalalkozo10.00-13.00        Vásárhelyi piknik
Mi a Vásárhelyi? – interaktív vetélkedő
Helyszín: Művészeti Líceum udvara
Házigazda: B. Fülöp Erzsébet

Augusztus 27-én szombaton délelőtt 10 órától kerül sorra negyedik alkalommal, a  Marosvásárhelyiek Világtalálkozója, ezúttal a Művészeti Gimnázium udvarán.

Míg a tavalyi Világtalálkozón a régi tárgyak vetélkedője zajlott, idén a Schola Particula Egyesület szervezésében Mi a Vásárhelyi? című interaktív vetélkedő képezi a piknikhangulat kulcseseményét.

A Világtalálkozó különlegessége abban áll, hogy a résztvevők helyszíni szavazással döntik el, kié lesz a nagydíj, hogy kinek a produkciója lesz a legjobb.

A Mi a vásárhelyi? vetélkedőben, olyan fellépőket várunk, akik tipikus vásárhelyi személyiségeket, jellegzetes és csakis a vásárhelyiekre jellemző tevékenységeket jelenítenek meg.

Bárki, korhatár nélkül, aki jó színészi képességekkel rendelkezik, és hitelesen tudja megjeleníteni régi nagyjainkat Bolyait, Telekit, Bernádyt, stb. akár a ritzi mulatozókat, akár a Súrlott Grádics, vagy a cementlapok hírességeit, jelentkezzen!

A vetélkedőben résztvevőknek jelmezben kell megjelenniük, amennyiben szükséges, saját kellékekkel és maximum 5 perces terjedelmű bemutatkozót kell tartaniuk, versben, prózában, énekben, mozgásban, attól függően, hogy az adott személyiségre mi jellemző, törekedve a minél hitelesebb bemutatásra. Miközben zajlik a vetélkedő a Művészeti Gimnázium diákjai szórakoztatják a közönséget.

A verseny programjának kialakítása miatt, a fellépők telefonos bejelentkezéssel jelezzék részvételi szándékukat augusztus 26-ig, amikor zároljuk a jelentkezést.

Jelentkezni lehet vagy érdeklődhet a 0745-535726-os telefonon, munkanapokon 9-16 óráig.

17.00-19.00        Gálaműsor
Helyszín: Kultúrpalota Nagyterem
Házigazda: Nagy István és Fodor Piroska
Műsoron: Kecskemét város meglepetés előadása,

András Lóránt Társulat táncszínház. Több mint egy éve nem csak Erdélyben, hanem az egész országban egyedülálló társulat alakult Marosvásárhelyen. A táncszínház ötletgazdája, alapítója és névadója, András Lóránt koreográfus versenytáncosként kezdte, majd színészként dolgozott, aztán ötvözte a kettőt: színházi koreográfiákat készített. Jelenleg a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Mozgásművészet szakán is tanít, és vallja, az oktatóknak nem csak tanárként kell megállniuk a helyüket.

Kilyén Ilka színművész – „Színésznő vagyok a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál. Gyönyörű gyermekkorom volt. Anyám szavaival és szebbnél szebb dalokkal borított be. Apám jó könyveket és szép verseket adott a kezembe. A színházi munkám mellett, mint a versek szerelmese, egyéni műsorokat is készítek és számtalan közéleti szerepet vállalok. Szép volt és izgalmas kipróbálni az erőim idegenben, de Marosvásárhelyhez köt az első iskolai nap, a sikeres felvételim emléke, az első siker, az első csók, az első szerelem, itt születtek a gyermekeim és most már halottaim is itt nyugszanak. Itt vagyok itthon. ” – vallja Kilyén Ilka.

Domahidi testvérek – fellépnek a csengő hangú Domahidi testvérek is. A lenti videón a legfiatalabb közülük, Anna énekel.
A IV. Marosvásárhelyiek Világtalálkozójának gálaműsorán testvéreivel, Katával, Sárával és Zsuzsával készülnek a nagyérdeműnek. Ha ez tetszett, képzelje ezt az élményt négyszeres nagyításban és erősségben…
https://www.youtube.com/watch? v=g5F9qADfsjQ

Bálint Örs és Gaál Attila Csaba e. h. – Bálint Örs és Gaál Attila Csaba a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói. A fiúk már komoly szerepekben bizonyítottak a Nemzeti Színház színpadán. A Világtalálkozón nevettetni fognak. Jelszavuk: Hacsek és Sajó.

Csíki Hajnal színművésznő – Csíki Hajnal, marosvásárhelyi színművésznő gyerekkora óta vonzódik a versekhez, hisz számára egyfajta lehetőséget nyújtott, hogy jobban megértesse magát a világgal. „A szeretet mint mindennek a forrása hatalmas erővel bír, és a versek abban segítenek, hogy ennek megértését és megtapasztalását mások számára is érthetővé tegyem. Én nem verset mondok, én érzéseket közvetítek” – vallja Hajnal.

Vajda Boróka – ,,A versek által közelebb kerülhetsz magadhoz és másokhoz is. Azzal, hogy az írás közben felkutatom magamban a mélységeket és a magasságokat, könnyebben tudok utat mutatni másoknak saját labirintusaikban s én is könnyebben találok kiutat belőlük.”- fogalmaz Vajda Boróka, akit a művészetek terén kifejtett sokszínű tevékenységéről ismerünk. A Világtalálkozón saját versével várja a közönséget.

Nemes Tibor ének, Máthé Péter, zongora – Két vásárhelyi zenész srác, akik az elmúlt 12 évüket nem csak az iskolában osztálytársi, sőt padtársi viszonyban töltötték együtt, hanem 5 évvel ezelőtt közös zenekart is alapítottak, a Veckert, amelyben mai napig együtt zenélnek így a sulin kívül is nagyon sok időt töltenek együtt munkával és szórakozással. Több, mint száz közös koncertjük volt az elmúlt 5 évben. A jövőben Péter Kolozsváron, Tibi pedig Budapesten fog továbbtanulni, de ez nem azt jelenti, hogy ez a zenei és baráti kapcsolat megszakad. Célunk az, hogy valami jót és szépet adjunk magunkból az embereknek. Erre egy eszközünk van, a zene.