Programul ONG-urilor

HIFA ROMÂNIA și Asociația Surdo-Muților Tîrgu Mureș

Joi-Vineri-Sâmbătă 10.00 – 18.00

1. Insula Interactivă, Să învățăm altfel, Cum este să trăiești cu o dizabilitate

Asociația noastră, HIFA ROMÂNIA, se ocupă, deja de 17 ani, de persoane cu dizabilități, persoane suferind de boli cronice, tineri defavorizați, precum și de îngrijitorii și familiile acestora.
Programul nostru “Să învățăm altfel – Cum este să trăiești cu o dizabilitate” funcționează cu succes de mulți ani. Scopul programului este de a prezenta participanților viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități, dar și greutățile pe care le întâmpină. Cu ajutorul insulelor interactive vor putea vedea o altfel de lume. Participanții vor putea încerca scaunul cu rotile – precum persoanele cu probleme locomotorii –, dar vor putea asista aceste persoane pentru a experimenta care sunt metodele prin care pot ajuta persoanele care-și trăiesc viața în scaunul cu rotile. Vor putea face o plimbare cu ochii legați, ajutați numai de un baston, pentru a vedea cum este să-ți trăiești viața în întuneric și să te bazezi pe celelalte simțuri, cum ar fi auzul, mirosul sau simțul tactil. Vor putea cunoaște tainele scrisului Braille și alte obiecte și tehnici care fac parte din viața nevăzătorilor. În plus, insula noastră, intitulată Biblioteca vie, va oferi posibilitatea de a auzi poveștile persoanelor cu dizabilități care au cunoscut succesul în viață.
Programele noastre sunt dedicate atât celor mici, cât și celor mari. Îi încurajăm pe părinți și bunici să participe la activitățile noastre nu numai ca și privitori, dar și ca participanți, astfel făcând un pas mare către acceptarea acestor persoane, schimbarea mentalității față de persoanele cu dizabilități. Știm cu toții că integrarea și crearea unui viitor comun sunt soluția.

2. Publicațiile, activitățile, obiectivele noastre

Editura asociației, Editura Hifa-Ro, a editat deja mai multe publicații. Autorii lucrării “Életképek” (Imagini de viață) sunt specialiști care lucrează în domeniul educației și a sferei sociale, iar din 2003 sunt colaboratorii revistei noastre. Nu au publicații personale, iar aceasta este prima lor lucrare, pe care au făcut-o pe bază de voluntariat, luând legătura cu subiecții de interviu și prezentându-i într-o lumină reală, înfățișând viața lor, situația lor. Cartea conține interviuri realizate cu persoane cu dizabilități în perioada 2003-2014. Articolele au apărut deja separat în revista asociației, HIFA-Ro Info. Fiecare lucrare din această carte a avut același scop, de a prezenta viața lor ca un model, pentru a oferi un exemplu de urmat pentru celelalte persoane cu dizabilități, care au greutăți în a-și accepta dizabilitatea și de a vedea că nu sunt singuri.

Cartea Să construim poduri! Informații generale despre viața persoanelor cu dizabilități s-a născut din dorința de a-i ajuta pe aceia care vor să cunoscă viața persoanelor cu dizabilități. Recomandăm cartea și acelora care se ocupă, îngrijesc persoane cu dizabilități sau doresc să se ocupe de ele. Vor putea afla informații generale (informații de ordin psihologic, medical, de îngrijire de bază, limbajul semnelor, scrisul Braille, informații juridice), care să faciliteze relația cu persoanele cu dizabilități.

Volumul de poezii Lélekmorzsák (Firimiturile sufletului) al lui György Emőke a apărut în 2013. ”Îmi găsesc libertatea necondiționată în scrierea poeziilor. Ceea ce sunt obstacole, piedici, imperfecțiuni în viața reală, în poezie nu există, acolo toate sunt posibile, gândul poate zbura, chiar și atunci când fizicul împiedică acest lucru. Cred că și pasărea rănită poate ajunge sus în gând și în suflet. Fericirea creației mă înalță și îmi dă putere, chiar și în cazul poeziei. Scriu despre tot ceea este în jurul meu și mă inspiră” – spune György Emőke.

Trebuie să amintim și de revista noastră care apare de 4 ori pe an. Hifa-Ro Info poate fi citită și online de către cei care doresc să se informeze, să învețe despre viața, problemele, bătăliile și, desigur, și succesele persoanelor cu dizabilități.
La acest stand puteți povesti cu angajații, voluntarii noștri și puteți să susțineți activitățile noastre prin achiziționarea acestor cărți.

3. Să construim Poduri!

Două dintre programele noastre derulate în cadrul centrului nostru ocupațional se vor muta la Vâltoare. Cei care ne vor vizita corturile vor avea ocazia să joace șah sau să confecționeze obiecte împreună cu persoanele cu dizabilității care accesează serviciile noastre. Cu activitățile noastre meșteșugărești dorim să oferim momente distractive pentru copii, dar participarea la evenimente nu este condiționată de vârsta celor care vor să ni se alăture.

EKE

Biblioteca Teleki-Bolyai – Spectacole, prezentări de excursii
-Vineri 18:00 – Tura de performanță în memoriam Teleki Samu emlékére în Munții Gurghiu – Pánczél Tibor
– Sîmbătă, 18:00 – Paznicii Scaunului Domnului – Ősz István-Béla
– Duminică, 18:00 – Pelerinaj și nu numai pe Drumul Mariei Szilágyi Eszter

Parcul Municipal: vineri-duminică, 10.00 – 18.00
– Pe tărâmurile superbe din Ardeal – expoziție de fotografii
– Imagini din turele nostre – proiectie
– Așa au fost excursiile nostre – minimuzeu
– Care sunt mulți escaladați de tine? – hartă interactivă
– Așa sunt excursiile voastre – JOC! Cei care își vor aduce pozele, ori pe hârtie, ori digital, din ture până duminică, ora 16:30-ig va putea câștiga una din publicațiile EKE. Extragerea va avea loc duminică de la ora 17.

Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste Tîrgu Mureș

25 august 2017

12.00 Un preview dwspre viața studențească de la Sapientia (aftermovie)
14.00 Sapientia prin ochii studenților (discuție cu studenții)
16.00 Joacă-te cu noi! (joc de comunicație)

26 august 2017

11.30 ”Ește verde? (workhop cu tema cunoașterii de sine a masterandului Kilyén Zsolt)
13.00 Prezentarea unei machete de mașini (tehnician Jakab-Farkas László)
15.00 Matematica iubirii (prof.univ.dr. Farkas Csaba)

27 august 2017

12.00 Ai curaj, vezi, experimentează! (fosta studentă Csiki Timea va povesti despre amintirile ei din cadrul programului Erasmus)
14.00 Voluntariatul la Sapientia (Ferencz Katalin, președintele Asociației Studenților de la Sapientia)

Ziua 1 – 25.08.2017

Program
Speaker
Ora

1. Prezentarea Asociației Csomós Attila, președinte 10:00-10:30

2. Prezentarea rețelei de agronomi rurali Sikó László, agronom 10:30-11:00

3. Prezentare tehnică și consiliere în privința cultivării legumelor Fazakas Miklós, legumicultor, Crăciunești
György Sándor, inginer, Tîrgu Mureș 11:00-12:00
12:00-13:00

4.
Sfaturi tehnice privind cultivarea fructelor și legumelor cu boabe Koronka Illa Mária, proprietar Vitafruct Ribes Srl, Tîrgu Mureș 14:00-15:00

Ziua 2 – 26. 08. 2017

1. Prezentarea Asociației Timár Tímea, manager proiect 10:00-10:30

2. Zootehnie, creșterea animalelor Dán Péter, inginer, Tîrgu Mureș 10:30-12:00
3. Prelucrarea laptelui, produse lactate pregătite manual, degustarea produselor de lapte proaspăt prelucrate
Organizațiile agricole ale Asociației și MILK PASTER KFT. din Ungaria 11:00-15:00

4. Producția culturilor mari și problemele care pot apărea Deé Árpád, inginer agronom, Tîrgu Mureș

Putnoki Csicsó Barna, inginer horticol, Universitatea Sapientia 12:00-13:30

14:00-16:00

Ziua 3 – 27.08.2017

1. Prezentarea Asociației Sikó László, agronom 11:00-12:00

2.
Apicultura și tainele ei Sima Ferencz- Asociația Apicultorilor Bió Apis, Tîrgu Mureș
Kis Miklós, inginer 12:00-13:00

14:00-16-00

3.
Utilaje în agronomie
Sánta Albert, inginer mecanic în agricultură
14:00-16:00

Societatea de Micologie Málnássy László

26 august:
10.00-18.00 – Prezentarea soiurilor de ciuperci în cadrul unei expoziții, examinarea ciupercilor, consiliere, jocuri de societate

Fotoclubul Marx József

”Port popular colorat” – expoziție de fotografii și de porturi populare ale Anasambului Artistic Mureșul, în holul Palatului Culturii
Parcul Municipal:
Vineri-Sâmbătă-Duminică, 10.00-18.00 – mini expoziție și mini workshop în fiecare zi

Fundația Creștină Diakónia

Joi, 18:00, G. Cafe
Vineri, 16:00-18:00 Parcul Municipal
Duminică, 11:00-13:00. Parcul Municipal

Povești de viață a persoanelor care s-au vindecat din dependență

Poveștile de viață vor atinge subiecte, precum relațiile interumane, situația financiară, inhibiții, influențabilitate, evadarea de la responsabilități. După prezentarea propriilor experiențe, invitații vor răspunde la întrebările participanților, dar se vor putea discuta și alte teme ridicate de cei prezenți. Scopul nostru este de a porni o dezbatere interactivă, care să-i facă pe cei prezenți să se gândească la efectele dependențelor.

Moderatorul discuțiilor: Szőcs Rajmond, psihopedagog

Speakeri: Custurov Csaba, fost dependent (jocuri de noroc, alcool).

Asociația

Sâmbătă, Cetatea Medievală – concurs de tras cu arcul

Inline
Inline