A început ediția jubiliară a Vâltoarei Mureșene și va continua cu o serie de programe până la sfârșitul săptămânii, 25-27 august. Cea de-a zecea ediție a evenimentului oferă vizitatorilor 350 de programe diferite, printre care se numără și o gală de acordare a distincției Bethlen Zsuzsanna, în cinstea a zece ani pentru zece persoane.

Cu ocazia celei de-a zecea aniversări, evenimentul oferă programe încă de marți, care includ spectacole de teatru, o plimbare ghidată prin oraș și inaugurare de vernisaj.

Joi, 24 august, la ora 18, va avea loc deschiderea festivă a evenimentului, cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Muzicienilor Maghiari de Pretutindeni, în clădirea emblematică a orașului, Palatul Culturii. Vineri, Palatul Culturii va găzdui un concert de alămuri susținut de Orchestra Pénzügyőr din Ungaria, o orchestră binecunoscută și populară înființată în 1942. Sâmbătă, va avea loc tradiționala Seară de cântece.

Introducerea unui premiu aniversar

Punctul culminant al acestui eveniment aniversar îl constituie ceremonia de decernare a premiilor Bethlen Zsuzsanna, urmată de un spectacol de balet. Asociația pentru Târgu Mureș, organizatorul Vâltorii Mureșene, a introdus acest premiu în programul aniversar din acest an.

„Considerăm că este important să sărbătorim acest deceniu într-un mod demn și să le mulțumim celor care ne-au susținut și au promovat evenimentul în tot acest timp. Una dintre cele mai bune modalități de a le arăta recunoștința este acordarea unui premiu într-o atmosferă festivă. De aceea, în acest an, asociația noastră a inițiat Premiul Bethlen Zsuzsanna, pe care dorim să îl acordăm a zece persoane, în semn de mulțumire și recunoștință. Printre aceste zece persoane sunt antreprenori, susținători, artiști și binefăcători. Fără excepție, toți au fost alături de eveniment în ultimii zece ani„, a declarat Szente Katalin, președintele Asociației pentru Târgu Mureș. Începând cu ediția următoare, premiul va fi acordat anual unei singure persoane.

„De ce sculptura de bronz în formă de morișcă poartă numele de Bethlen Zsuzsanna? Bethlen Zsuzsanna (1754-1797) a fost soția lui Teleki Sámuel, fondatorul Bibliotecii Teleki. În timp ce colecția lui Teleki Sámuel constă în cea mai mare parte din cărți în limbi străine (latină, germană, franceză etc.), soția lui a creat o colecție de aproximativ 1200 de cărți în limba maghiară. Astăzi, aceasta este singura bibliotecă feminină transilvăneană din secolul al XVIII-lea care a supraviețuit în întregime.

„Am considerat că numele premiului ar trebui să reflecte scurta noastră istorie de zece ani. Numele unei persoane umile, dar remarcabile, care, deși nu a fost o figură istorică proeminentă în timpul vieții sale, a realizat ceva extraordinar pentru posteritate”, a precizat Szente Katalin.

Ceremonia de decernare a premiului de duminică va fi urmată de un spectacol susținut de Baletul din Győr Ungaria.

Toată lumea este binevenită la Cetatea Medievală.

În acest an, programul Vâltorii Mureșene cuprinde 52 de pagini și include 350 de evenimente. Porțile Cetății din Târgu Mureș se vor deschide vineri dimineață, la ora 10:00, acesta fiind locul principal de desfășurare al Vâltorii Mureșene din acest an. Pe Bulevardul Cetății se va deschide un târg al meșteșugarilor, la care vor participa șaizeci de producători și meșteșugari, care își vor expune produsele la vânzare. În interiorul cetății, publicul va avea parte de o varietate de activități.

Vâltoarea Mureșeană este un eveniment pentru familii, deci nu este niciun secret că în cetate vor fi prezentate programe pentru copii și familii. O serie de organizații partenere oferă activități pentru toate vârstele, de la Lego și ochelari VR la meșteșuguri și concursuri, de la jocuri de societate la spectacole de păpuși.

Fundația Casa Tradițiilor Adrelenești întâmpină, de asemenea, familiile cu o gamă largă de activități, care includ meșteșuguri tradiționale, povestiri live, dansuri narative și un spectacol de povești susținut de Berecz András.

Vâltoarea Sănătății este de ani de zile o parte integrantă a Vâltorii Mureșene, cu diverse corturi în care copiii pot experimenta și cerceta, în timp ce adulții se pot bucura de activități de conștientizare, evaluări ale sănătății și sfaturi practice din partea medicilor specialiști.

Muzeul Județean Mureș este, de asemenea, deschis publicului. Muzeul de Istorie și Arheologie din cadrul cetății va găzdui trei mari expoziții și concursuri aferente, inclusiv confecționarea unei cămăși de zale, construirea de rețele și multe altele.

De asemenea, vor avea loc dezbateri interesante în mai multe locații din cetate. Biblioteca Teleki a invitat scriitori, poeți și editori pe „Terasa Teka„, în timp ce Cortul “Beugró” by UDMR și Cortul MCC vor găzdui o serie de dezbateri și mese rotunde interesante, cu experți care vor discuta subiecte precum schimbările climatice globale și infertilitatea. „Forul de discuții” al Asociației pentru Târgu Mureș promite, de asemenea, dezbateri interesante, cu participarea unor oameni remarcabili, printre care se numără cel mai de succes alpinist de expediție maghiar în viață în prezent, Varga Csaba, care a cucerit Nanga Parbat, cu o înălțime de 8126 de metri, în iunie anul acesta, fără a folosi oxigen suplimentar, și Gyurta Dániel, înotătorul maghiar campion olimpic, triplu campion mondial și dublu campion european, pentru a numi doar câțiva dintre ei.

Cea de-a zecea ediție a evenimentului se va concentra, de asemenea, pe conștientizarea problemelor de mediu, având Grupul Milvus ca partener în eforturile de ecologizare a festivalului. Târgul de meșteșuguri, transportul și colectarea deșeurilor vor fi, de asemenea, mai „verzi”, iar copiii vor fi invitați să participe la jocuri și activități care îi vor ajuta să conștientizeze de ce și cum să protejeze natura.

Pentru a sărbători cea de-a zecea aniversare, Vâltoarea pregătește o expoziție fotografică în aer liber. „Magia Vâltorii” este o expoziție care cuprinde momente speciale și de neuitat din ultimii zece ani, cu scopul de a aduce un strop de nostalgie pentru toți vizitatorii. De asemenea, va exista un panou de mesaje pe care veți putea trimite urări de aniversare și desene Vâltorii și organizatorilor evenimentului.

Nu vor lipsi nici concertele și petrecerile.

Vineri, trupele locale vor fi în centrul atenției, așa cum au solicitat mulți dintre voi. Patru dintre candidații la concursul nostru pentru trupe locale vor cânta pe scena Cetății, cu Oncsi & Band începând la ora 20:00, urmați de Instantén, Mel’ amour și Ego Sum. Unele dintre trupele care au s-au prezentat la concurs vor cânta și la Döme’s Music Pub joi și vineri: joi Kóbori Andrea și Stonecrops, iar vineri SenioR și Bronx

Sâmbătă, puteți vedea și asculta concertul ‘Best of Dolhai’ pe Scena Cetății, începând cu ora 19:30. Seara va cuprinde cele mai cunoscute hituri muzicale ale popularului interpret, rememorând rolurile sale emblematice de pe scenă, și nu vor lipsi nici cele mai îndrăgite compoziții originale ale sale. Printre invitații lui Dolhai Attila se vor număra Koszorus Krisztina , Koszika și Szabó Fruzsina, ambele foarte apreciate de public. La ora 21:30 va cânta Hot Jazz Band, o formație cu 37 de ani de experiență, care va da viață melodiilor populare din anii 1920, ’30 și ’40 într-o interpretare contemporană.”

Tot sâmbătă, vă invităm la petrecerea de ziua de naștere a Vâltorii, va fi chef în trei săli ale Clubului Jazz&Blues. DJ Andriss va difuza muzică retro și comercială în Sala Mare, DJ Boda și DJ Lowkodi vor mixa muzică techno și house în sala Piano, iar în Bunker, după un concurs de BeerPong, vor juca DJ Glyds, DJ DewiL și unul dintre cei mai de succes producători muzicali și disc jockey din Ungaria, Chris Lawyer.

Duminică, vor avea loc două concerte pentru copii: trupa maghiară Iszkiri, o formație modernă și populară pentru copii, va cânta pe scena Figura de la ora 11:00, urmată de un alt concert pentru copii de la ora 14:00, oferit de formația Póra Zoli & Stone Hill, care împlinește la rândul ei 10 ani de activitate. La ora 17:00, trupa Tűzvarázs va urca pe scena Figura. Seara, pe Scena Cetății, va concerta, începând cu ora 19:30, formația populară Blahalouisiana, urmată de Edda Művek la ora 21:30, care va încheia seria concertelor celei de-a 10-a ediții a Vâltorii.

––––––

Începând de vineri, caietele de program ale Vâltorii Mureșene se găsesc la diferitele locații ale evenimentului. De asemenea, puteți găsi programul și pe pagina www.forgatag.ro.